Kronológia

1956

február 14-25.

A Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusa Moszkvában.

július 18–21.

Az MDP KV ülésén Rákosi lemond első titkári funkciójáról, helyére Gerő Ernőt választják meg.

július 30.

Az élelmiszeripari tárca élén Altomáre Ivánt Nyers Rezső váltja fel.

október 23.

A budapesti egyetemistáknak a lengyel események melletti békés tüntetése az esti órákban fegyveres felkeléssé alakul át. Az éjszaka folyamán szovjet harckocsi-alakulatok vonulnak be Budapestre.

október 24.

Az Elnöki Tanács Nagy Imrét nevezi ki a Minisztertanács élére. Budapest számos pontján fegyveres küzdelem bontakozik ki.

október 25.

Az MDP vezetése döntést hoz Gerő Ernő felmentéséről, s helyette Kádár Jánost választják első titkárrá.

október 26.

A harcok, tüntetések az egész ország területére kiterjednek.

október 28.

Nagy Imre rádióbeszédében az addigi ellenforradalmi minősítést korrigálva, nemzeti demokratikus mozgalomnak minősíti a felkelést, s bejelenti a szovjet csapatok kivonását Budapestről.

október 29.

Megkezdődik a szovjet csapatok kivonulása Budapestről. ─ A második arab-izraeli háború kezdete.

október 30.

Nagy Imre bejelenti az egypártrendszer megszüntetését; megindul a politikai pártok újjászerveződése. Eltörlik a kötelező beszolgáltatási rendszert.

október 31.

Az MDP Elnöksége kimondja a párt feloszlatását, megalakul a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP). ─ Moszkvában döntés születik a második katonai intervencióról.

november 1.

A magyar kormány bejelenti: kilép a Varsói Szerződésből, s kinyilvánítja az ország semlegességét.

november 4.

A második szovjet intervenció megindulása; Nagy Imre és környezete a jugoszláv nagykövetségre menekül; Kádár Jánossal az élén Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány jön létre.

november 12.

Kiegészül a Kádár-kormány. A földművelésügyi minisztérium vezetésével Dögei Imrét bízzák meg. Megszüntetik a – Nagy Imre-kormány által már egyszer eltörölt – beszolgáltatási rendszert.

november 22.

Nagy Imrét és társait – miközben elhagyták a jugoszláv követséget –, szovjet katonák rabolják el, majd a következő napon Romániába szállítják őket.

december 2-3. és 5.

Az MSZMP Ideiglenes Központi Bizottságának ülése az októberi eseményeket ellenforradalmi jellegűnek minősíti.

december 29.

A Könnyűipari és az Élelmiszeripari Minisztériumot összevonják Könnyűipari és Élelmiszeripari Minisztérium néven. A Begyűjtési Minisztérium 1956. december 31-ével megszűnik (1956: 33. tvr.).

© 2024 Varga Zsuzsanna