Kronológia

1955

január 8.

Magyar–szovjet pártvezetők tárgyalásai Moszkvában. Élesen bírálják Nagy Imre “jobboldali hibáit”.

április 14.

Az MDP KV ülése minden funkciójából visszahívja Nagy Imrét, mivel nem hajlandó önkritikát gyakorolni.

április 18.

Az országgyűlés leváltja Nagy Imrét a miniszterelnöki posztról, s helyére Hegedűs Andrást választja meg.

július 8.

A Minisztertanács 38/1955. sz. rendelete a kenyérgabona állami felvásárlását szabályozza. A termelők kenyérgabona-feleslegüket kötelesek átadni az államnak értékesítési szerződés alapján; a szabadpiaci értékesítés jogát csak az a község kapja vissza, amely mind a termelői, mind a beadási, mind a kötelező felvásárlási tervet teljesítette.

július 19.

Közzéteszik a Minisztertanács 1065/1955. sz. határozatát a termelőszövetkezeti tagok anyasági segélyének folyósítására vonatkozó rendelkezések kiegészítéséről. (Az anyasági segély az első gyermek után 400, a második és minden további gyermek után 300 Ft.)

szeptember 27.

A földművelésügyi miniszter 18/1955. sz. rendelete a mezőgazdasági termelőszövetkezetekbe belépő tagok által bevitt állatok, gazdasági felszerelés és takarmány ellenértékének megtérítéséről rendelkezik.

szeptember 30.

Közzéteszik a begyűjtési miniszter 12/1955. sz. rendeletét, amely engedélyezi a gabona szabadpiaci forgalmát.

november 2.

A Minisztertanács 1095/1955. sz. határozata módosítja a gépállomási dolgozók bérezését, premizálását valamint a gépi munkadíjak összegét.

november 15.

A földművelésügyi tárca vezetését Matolcsi János veszi át Erdei Ferenctől, akit a Minisztertanács elnökhelyettesévé választanak.

Az év folyamán történt:

A nemesítési, növénytermesztési, talajjavítási kutatásokat végző telepeket és egyes vetőmagtermesztő üzemeket mezőgazdasági tájintézetekké szervezik át. A háború után először rendeznek Országos Borversenyt.

© 2024 Varga Zsuzsanna